2012.04.19.
11:00

Írta: piratezsite

Érvek a szabad szoftverek mellett...

Kalózstart-

Piratez Site!

Érvek a szabad szoftverek mellett...

Kedves olvasók, kalózok, érdeklődők!

A Piratez Site rengeteg esetben kiáll a szabad szoftverek mellett, és ez most sem lesz másképpen! Egész pontosan az irodai alkalmazásokról, és a Linux operációs rendszerekről szeretnék írni.

Egész pontosan jelenleg a LibreOffice Writer alkalmazásával, és Ubuntu linux alól írom ezt a cikket. És indokokat szeretnék mondani a használata mellett. Még Windows rendszer és Microsoft Office alól többször fagyott le a gép, igaz nem is olyan gyakran, de elég idegesítő volt... És vírus miatt párszor vesztek el oldalak amiket írtam. Ubuntu alól szinte lehetetlen vírust kapni, és nagyon kevés alkalommal fagyott le, fontos munka közbe a 4 év használat alatt talán 1 alkalommal sem fagyott le. Ám mint már említettem, a Linux felhasználók egy vírus hallatán is inkább furcsán néz és csinál biztonsági mentést, pedig nagy eséllyel nem fogja elkapni... Windows felhasználók nem csodálkoznak a vírusok megjelenése hallatán és talán reménykednek hogy nem kapják le innen-onnan.

A LibreOffice alkalmazáscsomag letölthető Linux, Mac OS X, és Windows verzióban is. Az előbbi listát nem sokszor fogjátok olvasni, ugyanis a legtöbben Windows, Mac OS X és a végén Linux rendszereket írják... mert a Windows van a legjobban elterjedve. Ám minden évvel egyre jobban elterjednek a Linux és a Mac OS X rendszerek is szerencsére, és az emberek kezdenek bátorságot érezni arra, hogy a szokásos újratelepítés alkalmával kicsit másképp nyomja a gombokat, és más rendszert telepítsen fel. Sokan nem elég „bátrak” vagy soha nem telepítettek még Windows rendszert sem újra, nekik ajánlanék erre videókat. A YouTube videómegosztón „install Ubuntu” vagy egyéb címszóval igen sok videót lehet találni, esetleg meglehet nézni több videót is. Még egy Windows rendszer telepítése során nem kapunk, kizárólag kevés hasznos programot, és böngészőből is csak a Microsoft böngészőjét kapjuk, Ubuntu linux, és általában a többi disztribúció telepítése során Firefox települ, az egyik legmegbízhatóbb és leggyorsabb böngésző. A frissítéskezelőből frissülnek a csomagok. Ubuntu alatt alapból kapunk egy gyors és megbízható irodai csomagot, és egy Ubuntu szoftverközpontot melynek kezelését igen könnyen el lehet sajátítani.

Mivel az Ubuntu nyílt forráskódú, ezért ha módosítjuk a rendszert, például megváltoztatjuk az alapvető beállításokat melyeket nem lehet a Rendszerbeállítások(Windows alatt vezérlőpult) alkalmazással, akkor sem követünk el a törvény szerint bűncselekményt, Windows rendszer, és a többi zártkörű rendszer alatt viszont igen! A rendszert szabadon terjeszthetjük esetlegesen módosított formákban is, ám a kereskedelemben nem hasznosíthatjuk. Rettentően gyorsan „bootol”(tölt) be a rendszer, és az előretelepített szoftverek. Én külön cikket fogok készíteni a rendszerbeállítások részről, és hogy hogyan hozzunk létre például Wifi kapcsolatot. A legtöbb hálózati driver alapból telepítve van, és minden eszközt gyorsan felismer az Ubuntu, ellenben a Windows rendszerrel.

A szoftverközpont rengeteg nyílt forrású programot tartalmaz, melyeket ingyen telepíthetünk, és ha nem is találunk egy programra amelyet Windows alatt használtunk alternatívát, esetleg nem tudjuk milyen néven keressük, még mindig ott lesz a http://alternativeto.net/ weboldal melyen csak be kell ütni az adott szoftver nevét. Továbbá egyszerűen cserélhető a munkafelület kezelőrendszere is. Az alternatív szoftverekről, valamint a Linux operációs rendszerekről egyébként szeretnék kiadni egy könyvet is a továbbiakban, bár még nem terveztem meg.

Beküldő: AnonEmo
A cikket terjesztheted, átírhatod és szabadon felhasználhatod!

Szólj hozzá!

Címkék: Linux Ubuntu Szabad-szoftver

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr654460003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása