2012.04.22.
11:00

Írta: piratezsite

A szerzői jogvédők és a szabad szoftverek kapcsolata.

Kedves olvasók, kalózok!?

A szerzői jogvédők kapcsolata a szabad szoftverekkel nem túl fényes általában. Hogy miért, erre az a magyarázat hogy a szabad szoftvereket bárki letöltheti, használhatja, és felhasználhatja, bár utóbbi a licenc-szerződéstől függ.

Ez miért hátrány nekik?

Még a hivatalosan kiadott, fizetős szoftverek, filmek, zenék stb. után a szerzői jogvédő szervezetek stb. kapnak pénzt és intézkedhetnek, egy ingyenes szoftvert szabadon lemásolhatnak stb. és kiesik a jogvédő munkája.

Mivel akadályozzák a mai világban a szabad szoftverek terjedését?

Azt mondják rá sok esetben hogy nem használható ugyanolyan jól mint a fizetős társa, pedig ez a legtöbb esetben nem igaz csak nem ugyan úgy kell kezelni, persze ha ugyan úgy kellene mint a már valószínűleg elterjedt fizetőset akkor meg mennének és beperelnék a fejlesztőket.

A szabad szoftverek lehetnek a fejlődés elősegítői?

Végül is igen, a szabad szoftverhez minden ember hozzáteheti a tudását, felhasználhatja a tudásának a fejlesztéséhez, még egy fizetős nem-szabad szoftvert nem használhatsz fel ilyen célokra, sőt legtöbbször a forrása is védve van, bár ez jogilag teljesen mindegy így-se úgy-se használhatod a forrásokat a tudásod esetleges fejlesztéséhez.

Kiknek ajánljátok a szabad szoftvereket?

Erre a válasz nagyon egyszerű, mindenki számára aki nem kíván fizetni a kb. ugyanolyan tudású szoftverért több ezer vagy több tízezer forintokat. Lehet hogy kicsit furcsa lesz átszokni, vagy egész más lesz a kezelése de hidd el hogy meg lehet szokni a szabad szoftvereket nagyon-nagyon könnyen. Annak van a legnagyobb szerencséje aki az egész számítógép-használatot szabad-szoftverrel kezdte el, nekik a legkönnyebb kezelni. Persze a hivatalos intézmények pl. iskolák windows rendszert használnak ezért érdemes megismertetni a gyerekekkel azt is kezdőszinten, de ha mi magunk már áttértünk szabad szoftverre inkább a gyerekünknek is azt mutassuk meg, mert így nem kell "áttérnie" a szabad szoftverek "világába", hanem alapból ott kezdi el a számítógép használatát.

Szabad szoftverek az iskolákban?

Szerintünk lehetne az iskolákba is bevezetni a szabad szoftvereket, az államnak van szerződése hogy fizeti iskolák számára a Windows rendszereket, de a szabad szoftverek komoly fejlődést hozhatnak az informatikai világba, és a szabad szoftvereket használóknál sokszor megindul az érdeklődés hogy mire jó ez, az tehát esetleg elindulhat a fejlesztői, vagy rendszergazdai fejlődésen is az adott személy.

Beküldő: AnonEmo
A cikket terjesztheted, átírhatod és szabadon felhasználhatod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr904466205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása