2012.03.28.
11:00

Írta: piratezsite

Ubuntu: A hosszan támogatott verziók (LTS-ek).

Kedves olvasók, kalózok, ubuntu felhasználók!

Az LTS a Long Time Support rövidítése, ami hosszan támogatottat tesz magyarul. Az LTS verziók több beta-t kapnak, hogy több hibát tudjanak kiszűrni. Sokkal megbízhatóbb verziónak mondják.LTS verzió két évente jelenik meg, épp idén is fog egy megjelenni hamarosan 12.04 verziószám alatt, és 5 év támogatást fog kapni. Ez azért is jó mert az ubuntut igen ritkán kell "újratelepíteni". Frissíteni a disztribúciót ugyan lehet grafikus felület alól, én néha azért ilyenkor legalább újratelepítem. Az LTS verziót nem szükséges csak tényleg ritkán frissíteni, és belelóg jócskán a következő LTS támogatási idejébe.

Itt egy grafikon amit találtam a hivatalos ubuntu wiki angol oldalán:

Forrás: https://wiki.ubuntu.com/LTS


Standard Release = átlagos kiadás... Ubuntu Desktop LTS = Asztali LTS verzió... Ubuntu Server LTS = A szerver LTS támogatottsága... Ubuntu LTS = Ubuntu linux LTS-e függetlenül a típustól?!

Jól látható hogy az Ubutnu 10.10 majdnemhogy az új 12.04 es verzióval egyszerre veszíti el a támogatottságát. Ez pl egy windowshoz hasonlítva elég szép dolog, ha csak azt nézzük meg hogy itt egy-egy verzió között nincs olyan nagy különbség, a programok nagy része visszafele kompatibilis, nincsenek ilyen problémák. Én magam 6.10 verziószám alatt léptem be az ubuntut kóstolgató felhasználók közé, és akkor lementett .deb(az ubuntu telepítőfájla... hogy mindenki értse olyasmi mint a .msi) is feltelepítette még ma is a programot és lefutott tisztán.

Nagyon nagy a felhasználóközössége, ami azért jó mert tudsz beszélni velük, hogy mi lehet a probléma és szívesen segítenek, bár a nagy "elit felhasználók" hajlamosak leszidni hogy miért nem használtad a keresőt de nem baj... olyankor használd a keresőt :)

A hivatalos magyar oldalon találod a közösséget is, a fórumot. http://ubuntu.hu

Ha kérdésed van, akkor fórumtémát hozz létre, próbálj pontosan választani kategóriát... Blogbejegyzést csak akkor hozz létre ha blogolnál, nem pedig kérdés miatt.

Beállíthatom hogy a disztribúció-frissítések közül csak az LTS-t hozza be?

Igen, a frissítő beállítás részében! Esetleg azt is be lehet, hogy ne ugráljon fel a disztribúciófrissítés, ám ezt nem érdemes kiválasztani, mivel ha elvész a támogatottsága a rendszernek, akkor nem tudod majd frissíteni se igazán mivel a kiszolgálószerverek stb. kihalnak.

Ubunturól még jó sok cikkel készülök!

Beküldte: AnonEmo
A cikket szabadon másolhatod, átírhatod stb.

Szólj hozzá!

Címkék: Linux Ubuntu

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr74344694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása