2012.04.27.
11:00

Írta: piratezsite

A jelenlegi elképzelések a tanulásról, és tanulás kalóz-módra!

Kedves olvasók, kalózok!

Jelenlegi oktatási rendszer, és pár közismert hibája

Napjainkban a tanulásról elképzelt kép, például a tanár vagy a szülő részéről nagyjából az hogy a gyerek nem hallgathat közben zenét, és a tanrend által előírt szabályokat kőkeményen be kell tartani... Zenehallgatás, Facebook közbe nem mehet, mivel az csak eltereli a figyelmét...

Ez részben igaz, csak az a probléma ezzel az elképzeléssel -és tudom hogy itt az idősebb olvasók nem fognak velem egyetérteni nagyrészben - hogy ha nem akar egy információt magától elsajátítani, akkor igazság szerint ha nem lesz rá szüksége, és soha nem veszi hasznát élete során akkor úgyis el fogja felejteni... Szóval a tanulásnak semmi értelme, kizárólag az hogy a szakma, érettségi stb. meglegyen... ez fontos szempont viszont a tanrend igazán nagy hibája.

Van egy bizonyos alapműveltség, amit a szülők szerint a tanrend ír elő, viszont ez a tanrend egészen mást ír elő mint az alapműveltség... olyanokat tanítanak amikre egész élete során nem lesz szüksége a diáknak... Valamint a biblia is alapműveltségnek számít a mai világban... ezzel a keresztények nagy része egyetért, és gondolom nem-vallásos emberek közül is páran, viszont hiba már kis korban az emberre(diákra) erőltetni a vallást ha csak nem magától szeretné, később pedig már "magától is el tudja dönteni", bár 10-en évesen már lehet valaki elég érett arra hogy a vallásra azt mondja, hogy "igen, ebben én hiszek..." vagy pedig: "Engem ez a dolog hidegen hagy, nem érdekel" és csak ül felette és magolja mint az összes többi olvasmányt... közben ebből semmiféle haszna nem születik a mai világban már.

Kép forrása: Google képek

Tanulás kalózmódra

Van egy elképzelésem, miszerint tanulni csak nyugodtan, és akarattal lehet... ezt az akaratot egy szülő, egy szabály, egy törvény és még egy tanár sem fogják tudni megalkotni az emberben, sőt sok-sok tanár sem fogja tudni. Valamilyen módon, békés eszközökkel kellene felkelteni az érdeklődését a diáknak az adott anyag iránt, és szórakoztatóan, élvezhető előadás formájában kellene leadni a diákok számára.

A kalóz-módra való tanulás pedig az, hogy az interneten amit szeretne az ember már-már mindent meglehet találni, ezért a Google kereső segítségével ha valamilyen tudást birtokba szeretne venni, akkor szabadon kikeresheti és megtanulhatja... Programozást is hasonló módszerekkel tanulnak még a legnagyobb hackerek is eleinte, még ha papírjuk is van tudásukról, hogy el tudjanak helyezkedni vállalatoknál. Hasonló dolgokat be lehetne vonni az érdeklődés felkeltése miatt...

Nyilván az ABC-t és az olvasást-írást muszáj megtanulnia mindenkinek, valamennyi kémiát is, fizikát és.. és matematikát is, de nem a végtelenségig... ha az a diák szakmájához kis részletekben sem kapcsolódik... Valószínű el is fogja felejteni, mert soha nem fogja a hasznát venni.

De ezen kívül, véleményem szerint a mai tanrend felesleges anyagait másképpen is meglehet tanítani, péládul elég csábító tud lenni, hogy egy internetes felületen megjelenik hogy ingyenes tanítás X témakörben... ha érdekel kattint például ide... Mennyivel másabb lenne?!

Beküldő: AnonEmo
A cikket terjesztheted, átírhatod és szabadon felhasználhatod!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr564475709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása