2012.03.31.
13:24

Írta: piratezsite

A pénzügyi rendszer a kalózkerék tükrében. -2. vendégcikk-


Tény, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszerrel komoly gondok vannak. De ezen tudunk változtatni. Felesleges tovább hangoztatnunk, hogy a jelenlegi rendszertől nem lehet jobbat kialakítani. Ez demagógia, mint ahogy annak idején az is az volt hogy, a föld lapos. De voltak emberek akik érezték, hogy ez nem így van és volt bátorságuk megkérdőjelezni az aktuális dogmát.

A pénzügyi rendszerrel baj van, ezt nagyon jól szemléltetik a hatalmas egyenlőtlenségek ami gyakorlatilag meghatározza karakterisztikáját. Nyilvánvaló, hogy ennek a nagyon egyoldalú rendszernek vannak búsás haszonélvezői. Ám ha rájuk koncentrálunk, akkor elvonjuk a figyelmünket a rendszer valódi sajátosságairól. Meg kell próbálnunk objektíven vizsgálnunk a problémáinkat és keresnünk kell a módjait, hogyan tudnánk kiegyensúlyozottabbá tenni a rendszert.

Érdemes megvizsgálnunk a pénzügyi rendszert a kalózkerék vonatkozásaiban is, hiszen a rendszerstabilitásra vonatkozó irányelvei a pénzügyi rendszerre is vonatkoztathatóak.

Minden rendszernek rugalmasnak kell lennie ha hosszú távon sikeres szeretne maradni. Azok a rendszerek amelyek nem rugalmasak, egyoldalúságukból adódóan előbb utóbb felborulnak. Ha egy rendszer túlságosan központosított, akkor nem tud jól reagálni a perifériáján történő eseményekre és sebezhetővé válik. A pénzügyi világ egy elégé központosított modellre épül, ezért ha meginog, mint azt tette nemrég akkor az egész kontinensekre kifejti hatását. Ha nem lenne ennyire központosított, akkor, ha valahol regionális válság merülne fel, a a többi központot az nem érintené olyan súlyosan. Minél szélesebb alapokra lehet helyezni a pénzteremtést, annál nagyobb biztonságban van az egész rendszer. Ha valahol sérülés éri gyorsan tud regenerálódni, mert nincsen elvágva a forrásaitól.  

A rugalmasság elvéből kiindulva kell megpróbálnunk a problémára tekinteni. Meg kell vizsgálnunk milyen módosításokat eszközölve tudnánk rugalmasabbá tenni a pénzügypolitikánkat. Mivel az aktuális modell nagyon nagy terheket ró a társadalomra ,ezért csökkenteni szeretnénk annak káros hatásait.

Másik fontos alapelv az a emberség. A mostani rendszer a globális viszonyokat tekintve bizony gyakran embertelen, nekünk nem szabad megfeledkeznünk az emberség fontosságáról. Ne feledjük el, hogy az állam adminisztratív szolgáltatásaira mindig vonatkoztatnunk kell az emberség elvét. Tesszük ezt azért, mert az állam van az emberekért és nem fordítva, amit sohasem szabad szem elől tévesztenünk. Olyan pénzügyi rendszert kell kialakítanunk, ami tiszteletben tartja az emberek természetes igényeit.

Ezen tervek részletes kidolgozására, hatástanulmányok készítésére, ez irányú kutatásokra a Kalózpártnak munkacsoportokat kell majd kialakítania. Felmerül azonban kérdés, hogy az állam miért zárkózik el ezeknek a fontos dolgoknak a finanszírozásától. Igenis meg kell találnunk az élhetőbb módszereket, és az államnak támogatnia kéne az ez irányú kutatásokat, hiszen ez társadalmunk közös érdeke.

Beküldő:Hornyák Péter
A cikket szabadon másolhatod, átírhatod stb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr34351943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása