2012.04.23.
11:00

Írta: piratezsite

Az oktatás és a diákok, biztos hogy jó a módszer?

Kedves olvasók, kalózok!

Nyilvánvalóan sokan vallják azt, hogy ha a diák nem tanul megfelelően akkor rá kell erőszakolni az anyagot, meg kell verni vagy fenyegetni hogy nem kap ezt vagy azt. Nyilván a diákok kevés százalékánál ez beválik, de nem ez a megfelelő módszer.

Az oktatás célja az ismeretek átadása a diákok számára, de ha az ismeretek átadása unalmas, a diákok számára nem érdekes akkor az agy kikapcsol, nem fogja fel az órán elhangzottakat és valószínűleg úgy áll hozzá hogy, ezt meg minek megtanulni?!

Valamint azzal is baj van, hogy olyanokat oktatnak amikre a diáknak egész életében semmi szüksége nem lesz, ezeket úgyis elfelejti rövid időn belül, mivel nem használja. Viszont ha "beleverik" a diákba (itt nem feltétlenül testi sértésre gondolok, valamilyen fenyegetésre, megvonásra stb.) akkor úgy áll hozzá kezdetektől hogy nem is akarja megtanulni...

Ha a nyári tanulásról van szó, pl. a szülő egy nyelvtanfolyamra szeretné a szünetbe íratni gyerekét, azt mondják természetesen hogy ha a gyerek nem is akarja a szülőnek akkor is van hozzá joga... van persze de óra közbe szenvedni fog, arra gondol hogy más szabad és mikor mehet már el onnan?... Vagy meg sem tanulja az anyagokat, vagy pedig nagyon rövid időn belül el fogja felejteni... rövidebb időn belül mint az unalmas év-közbeni iskolai tanórákon.

Mi a megoldás mégis, hogyha a gyereket el akarjuk vinni nyelvtanfolyamra?

Szerintem ha nem akar menni, főleg nyáron... akkor nem érdemes erőltetni mivel úgysem fogja az agya felfogni, másrészt egy kalóz hozzáállás a dolgokhoz: valamit meg akarok tanulni, kutatok a neten, és az ott található információkat felhasználom a tanuláshoz és tanulok saját ütembe, saját időbeosztás szerint. Vagyis ha a gyerek meg akarja tanulni akkor meg tudja internet segítségével, ha meg nem akkor a nyelvtanfolyam- hacsak nem érdekli- akkor részben, -vagy teljesen eredménytelen lesz.

Kép forrása: Google képek

Ez miért van így?

Ez azért van így, mert az agy nem képes odakoncentrálni, ha erőltetik akkor főleg nem képes odakoncentrálni az adott anyagra.

Majd megmondom neki hogy ez jó lesz a későbbiekben, és igenis figyeljen oda!

Ettől még nem fog tudni odafigyelni, sőt még jobban "elfognak kalandozni az illető gondolatai", vagyis ez sem jó megoldás...

Mégis mi a megoldás a problémára?

Valamilyen egyáltalán nem tolakodó, vagy erőszakos módon az illető érdeklődését felkelteni a téma iránt, és nem kötelezni különböző módszerekre, egyáltalán arra hogy megtanulja... csak valamilyen módszerrel rá kell venni, erre nincs válasz hogy hogyan, minden személynél máshogyan...

A gyerekem dohányzik, emiatt rossz a tanulmányi eredménye?

Nem. Azért dohányzik mert észrevette hogy a nikotin hatása alatt kevésbé stresszel, ebből kifolyólag jobban tud tanulni, odafigyelni... A káros mellékhatások már más téma... A tanulás egyik mellékhatása a dohányzás is lehet, bár ez nem bizonyított.

Majd nem engedjük dohányozni a diákokat...

Akkor duplán nem fog a tanulásra figyelni, egyrészt arra figyel hogy mikor mehet már el, miért nem aludhat stb. másrészt pedig hogy mikor mehet végre olyan helyre ahol nyugodtan elszívhat 1 szál cigit...

Alvási idő meghosszabbítása jelenthet egy kis segítséget, esetleg este hamarabb küldjem aludni?

Megoldást is jelenthet akár... Kipihentebben jobb aludni, viszont a hamarabb lefekvés nem jelent megoldást,  nem fog tudni elaludni amúgy sem ha nem magától megy el, és gondolatok fognak az agyába pörögni, hogy még mit kéne csinálnia, és esetleg mobiltelefonozni fog, ha a mobilt elvesszük tőle akkor pedig még inkább nem tud aludni, vagyis a törvény által kéne későbbre tenni reggel az iskolát, és a tanórák számát csökkenteni kellene, a több szabadidő érdekében.

De akkor kevesebb anyagot fog megtanulni! :O

A kevesebb több mint a semmi... Ha kényszerítve van akkor nem fogja tudni megtanulni rendesen soha az anyagot, ellenben ha kevesebbet kell az "unalmas" helyen töltenie akkor kezdetből úgy fog a dolgoknak állni kipihenten, hogy "eleget aludtam, és hamarosan várnak a haverok a suli után".

Beküldő: AnonEmo
A cikket terjesztheted, átírhatod és szabadon felhasználhatod!

Szólj hozzá!

Címkék: Oktatás Tanulmányi problémák Diákok

A bejegyzés trackback címe:

https://piratezsite.blog.hu/api/trackback/id/tr654467548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása